Ouders spelen een belangrijke rol in het signaleren en bespreekbaar maken van middelengebruik, gamen of gokken.
Wij willen ouders daarom op laagdrempelige wijze van informatie en advies voorzien rondom riskant- of verslavingsgedrag bij hun kinderen.
Ouders hebben veel meer invloed op het gedrag van hun pubers dan ze zelf beseffen.
waarom experimenteren jongeren?
Experimenteren en rebelleren doet vrijwel iedere puber. Roken, stelen, stoer doen, heftige emoties, opstandigheid, blowen, etc. Ook jouw puber kan hiermee te maken krijgen. Dit is niet altijd makkelijk voor ouders. Echter horen deze zaken er wel bij.
Hoe komt dit nu eigenlijk? Middels onderzoek is vastgesteld dat dit te maken heeft met het feit dat het puberbrein nog volop in ontwikkeling is. De hersengebieden die de emoties reguleren ontwikkelen zich sneller dan de gebieden die het rationeel nadenken reguleren. Hierdoor zien pubers vaak de consequenties niet van hun gedragingen. Dit verklaart onder andere het impulsieve gedrag en de heftige, snel wisselende emoties die pubers laten zien. In het filmpje hieronder wordt uitgelegd hoe het puberbrein werkt.
informeer jezelf!
Niet alle ouders zijn goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van tabak, alcohol, drugs, social media of gamen. Het is belangrijk dat u als ouder goed op de hoogte blijft. Niet alleen van algemene informatie over verschillende middelen, maar ook over wat uw kind bezig houdt. Dit kan iets van uw onzekerheid wegnemen en helpen om zekerder met uw kind in gesprek te gaan.
Geef zelf het goede voorbeeld
Als ouder heeft u een voorbeeldfunctie naar uw kind. U wordt geloofwaardiger wanneer u uw eigen gewoonten goed in de hand hebt. Dit maakt een gesprek met uw kind makkelijker. Daarnaast is het belangrijk om uw kind te informeren over de verschillen tussen de risico’s voor jongeren en volwassen. De hersenen van jongeren groeien en ontwikkelen door tot het 24e levensjaar. Tabak, alcohol en andere drugs zijn in deze periode extra schadelijk. Naast de schade voor het brein, kunnen ze ook (negatieve) invloed hebben op de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van jongeren.
Er zijn ouders die praten over drank, tabak en drugs lastig vinden omdat zij zelf afhankelijk zijn van bijv. tabak. Juist met uw ervaring kunt u uitleggen dat het onverstandig is om te gaan roken.
Hoe praat ik met mijn kind over deze specifieke onderwerpen?
Veel ouders vinden het moeilijk om onderwerpen zoals alcohol, drugs- en/of gamegebruik bespreekbaar te maken. Dat is begrijpelijk. Toch is het heel belangrijk dat wel te doen. Ondanks de nonchalante houding die pubers aannemen, vinden zij het vaak belangrijk wat hun ouders vinden. Volhouden en het uitspreken van bezorgdheid kan voor een jongere een teken zijn dat de ouder om hem of haar geeft. Het is belangrijk voor jongeren om feedback over hun gedrag te krijgen van mensen die om hen geven. Jongeren willen vaak niet met hun ouders praten over gebruik omdat ze bang zijn dat ze gestraft worden, veroordelingen of verwijten te horen krijgen of niet begrepen zullen worden. Hier volgen tips om een geslaagd gesprek met je kind te voeren:
- Zoek informatie op over het onderwerp voordat je in gesprek gaat.
- Praat mét je kind en niet alleen tégen je kind. Laat hem of haar zelf zijn zegje doen en luister naar je kind.
- Spreek je bezorgdheid uit. Je hebt misschien wel meer invloed op je kind dan je denkt.
- Kies samen een dag en tijdstip uit voor het gesprek. Doet dit niet net na een ruzie of als er andere spanningen zijn.
- Als je het moeilijk vindt om met je kind te praten, benoem dat dan eerlijk.
- Gebruik een betrokken en niet-veroordelende toon.
- Gebruik de ‘ik-vorm’ zodat je over jouw gevoelens kunt praten zonder dat het lijkt alsof je jouw kind de schuld geeft.
- Benoem het gedrag waarover je zorgen maakt, maar benadruk vooral ook de positieve eigenschappen van je kind.
- Denk eraan dat verandering moeilijk kan zijn, maar niet onmogelijk is. Vermijd het bieden van makkelijke oplossingen. Eis geen onmiddellijke verandering.
- Focus niet op de redenen van het gebruik.
- Vermijd discussies over de voor- en nadelen van het gebruik en probeer je niet te laten afleiden door andere onderwerpen.
- Vermijd het stellen van deadlines of ultimatums. Probeer samen afspraken te maken. Bied alternatieven voor gebruik, ook met dingen die je samen kunt doen.
- Gebruik geen gespreksstijlen die het gesprek blokkeren.
- Vraag je kind om met een oplossing te komen.
- Zoek professionele hulp als jullie geen oplossing vinden.
professionele hulp
Bij vragen of zorgen over gebruik, gamen of gokken kunnen ouders vrijblijvend en kosteloos een adviesgesprek van 1NUL1 krijgen. Kennis overbrengen, meedenken en opvoedtips bieden staan hierin centraal.
Is er meer nodig? Dan gaan we samen op zoek naar de juiste hulp.