wat is alcohol?

Alcohol (of Ethylalcohol of Ethanol) is een natuurlijk product dat ontstaat door gisting. Met druiven, granen , rijst en zelfs van aardappels kan alcohol worden gemaakt. De belangrijkste en bekendste soorten alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en sterke (gedistilleerde) drank. Alcohol wordt meestal gedronken, maar het kan ook in voedsel worden verwerkt (denk aan sauzen, gebak, stoofpotjes).

De procenten (%) die je op alcohol ziet geeft het aantal milliliter pure alcohol per 100 milliliter drank weer. In de horeca wordt alcohol in de daarvoor bestemde glazen geschonken (bier in een bierglas en wijn uit een wijnglas etc.) en dit is ongeveer 10 gram pure alcohol per glas.

Alcohol is een legale drugs die verdovend werkt.

Alcohol is een harddrugs!

Wat doet alcohol met je?

Als je alcohol drinkt, komt het na 10 minuten via je maag in je bloed terecht, en op die manier verspreid het door heel je lichaam. Via je bloedvaten komt het o.a. in je hersenen. Alcohol beïnvloedt ons bewustzijn en leidt tot veranderingen in stemmingen en gedrag. Alcohol heeft een verdovende werking en dit zorg ervoor dat je hersenen verdoofd raken.

Alcohol vermindert het reactievermogen, je hoort en ziet minder scherp en je gedrag veranderd. Je verliest je coördinatievermogen en hierdoor kan je minder recht gaan lopen, je spraak verminderd en je kan soms niet meer herinneren wat er allemaal gezegd of gebeurd is. Ook je zelfvertrouwen kan toenemen maar dit is vaak een misleiding en het kan omslaan in negatief gedrag (roekeloosheid, agressief). Hierdoor ontstaan soms gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het verkeer.

Wanneer er extreem veel alcohol wordt gedronken kan het ervoor zorgen dat de hersenen zo erg verdoofd raken dat de ademhaling en het hart verzwakt of helemaal stilvalt. Dit kan leiden tot coma, hart- en ademhalingsstilstand of zelfs de dood.

De effecten van de verdoving ligt aan de hoeveelheid alcohol dat geconsumeerd wordt (bij elk extra glas alcohol worden de effecten heftiger).

Per persoon afhankelijk

Geslacht, gewicht maar ook andere factoren zoals vermoeidheid, stress, omstandigheden en snelheid waarmee wordt gedronken zijn factoren die meespelen met de effecten. Er is ook een verschil of je gaat drinken op een lege of volle maag.

Is alcohol verslavend?

Veel mensen drinken graag een drankje. In de kroeg, thuis bij het eten of na een sportwedstrijd, maar alcohol is ook verslavend en kan een negatieve invloed op personen hebben. Maar wanneer is iemand verslaafd aan alcohol en wat zijn de symptomen hiervan?

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving krijg je heel geleidelijk. Het begint met een paar drankjes per week en dat worden er steeds meer. Totdat het drinken een gewoonte wordt waar je moeilijk mee kunt stoppen. Je kunt geestelijk- en/of lichamelijk afhankelijk worden. Het is soms moeilijk te (h)erkennen wanneer er sprake is van alcoholisme. Een alcoholverslaving kan jarenlang ongemerkt blijven. Uiteindelijk is de verslaving aan alcohol altijd schadelijk, zowel fysiek, psychisch en voor je omgeving.

Oorzaken alcoholverslaving

De oorzaken van een verslaving zijn ingewikkeld en verschillen per persoon. Persoonlijke eigenschappen en oorzaken, omgevingsfactoren en erfelijkheid kunnen een rol bij de verslaving spelen.

Symptomen alcoholverslaving

  • – Drinken om van stemming te veranderen
  • – Niet genoeg hebben aan een of twee 2 drankjes
  • – Lichamelijke, geestelijke en financiële problemen
  • – Ruzie maken over drank
  • – Verliezen van sociale contacten
  • – Verwaarlozing van werkzaamheden
  • – Steeds opnieuw beloftes of pogingen om te stoppen
  • – Slecht slapen
  • risico’s alcohol

    • – Schade aan lever, hart en bloedvaten
    • – Schade aan de hersenen, vooral bij jongeren
    • – Grotere kans op het Korsakovsyndroom, kanker en het foetaal alcoholsyndroom
    • – Psychische klachten zoals depressie en agressie

     

  • wet- en regelgeving

  • onder de 18

  • De belangrijkste wet en regelgeving voor jongeren is de afspraak van NIX18. Aan jongeren onder de 18 mogen geen alcoholhoudende dranken worden verkocht. Jongeren onder de 18 mogen ook geen alcoholhoudende dranken bij zich hebben in openbare plaatsen zoals op straat, in parken, bij evenementen etc. Jongeren onder de 18 jaar zijn strafbaar als ze op deze plaatsen wel alcohol bij zich hebben.

In het verkeer

In het verkeer mogen bestuurders niet meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. Voor beginnende bestuurders is dit 0,2 promille.

Wanneer je fietst neem je ook deel aan het verkeer en geldt er ook een maximum van 0,5 promillage!

werkingsduur

Alcohol wordt vooral afgebroken door de lever. De lever doet er 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol. Als je 8 standaardglazen drinkt, is de lever 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Dit betekend dat je na een avond stevig drinken ´s ochtends nog steeds alcohol in je bloed hebt. De lever breekt ruim 95% van alle alcohol in je lichaam af. Een kleine 5% verlaat je lichaam via urine, adem en zweet.

Er zijn geen trucjes die er voor zorgen dat alcohol sneller uit je lichaam verdwijnt. Niet door koffie, veel bewegen, eten of een koude douche.

feiten, fabels en weetjes

  • feit

  • Binge-drinking is onder jongeren populair. Vooral tijdens het uitgaan of op vakantie. Binge-drinking betekent dat je in korte tijd veel alcohol drinkt: mannen zes en vrouwen vier glazen of meer binnen twee uur. De kans op blijvende acute schade aan je lichaam is dan erg groot
  • feit

  • Vrouwen zijn sneller dronken dan mannen. Vrouwen zijn gemiddeld kleiner dan mannen en hebben meer vet en minder spieren. Daardoor bevat het lichaam van een vrouw minder vocht dan dat van een man. Alcohol wordt bij vrouwen minder verdund en daarom worden zij sneller dronken.
  • weetje

  • Tussen 6.00-21.00 uur mogen tv en radio geen reclame voor alcohol aanbieden volgens de mediawet.

fabel

  • Je seksuele prestaties worden beter als je wat gedronken hebt